Amarone, ikona Benátska. Armando, Tiziano, Paolo a Massimo Castagnedi: čtyři bratři a jedna vášeň, která pocházela z vinic jejich otce v San Zeno di Colognola ai Colli, ve Valpolicella, kde se vyrábějí nejznámější veronské vína: Amarone, Valpolicella, Soave.
Intenzivní víno, které se hodí skvěle k červeným masům, většinou pečeným, ať na grilu nebo v peci s omáčkou. Úprava může být pikantní, vzhledem k množství alkoholu (15 %) snese slušnou porci tuku. Mohou to být prorostlá masa, nebo pálivější úpravy jídel déle pečených. Jestli nebudete párovat víno s teplým pokrmem, můžete k němu podávat aromatické sýry - spíš starší a vyzrálejší -pro příznivce přidaných chutí například Pecorino s Chilli. Klidně jej můžete párovat se světlejším masem, které bude kvůli sofistikovanější chuti naplněno třeba (vepřová panenka, telecí, kuřecí prsa) fíky, švestkami. Vždy by však jídlo mělo být tučnější nebo ostřejší nebo sladší. Je to kvůli vyššímu obsahu alkoholu, který vám může evokovat sladkost.